Iranier runtom i världen firar Yalda, som är en av de äldsta persiska festivalerna. Perserna trodde att onda styrkor dominerades på årets längsta natt och att nästa dag tillhörde visdomens herre, Ahura Mazda. Då samlas människor för att vara tillsammans tills ondska är borta. Det är en gammal idé där du behöver skydd mot ondska. ”Enligt gammal tro, när solen stiger, lyser ljuset och godheten råder.
– Shab-e Yaldā (persiska: شب یلدا, ’Födelsens natt’), eller Shab-e Chelle är en iransk högtid som firas på årets längsta natt den 21 december vid vintersolståndet, då solen vänder och går mot högre höjder igen.Yalda är i dag en viktig social händelse där familjer och vänner möts, ofta i den äldste familjemedlemmens hus, för nöje och glädje. Man äter god mat och olika typer av torkade frukter, nötter, frökärnor, vattenmelon och granatäpplen. Att blanda torkade och färska frukter påminner om forntida fester, där firandet och böner till gudar användes för att tillförsäkra sig om skydd för årets vintergröda, skrivs det i wikipedia.

Källan till bilden: https://realiran.org/yalda-night-celebration-all-you-need-to-know/